Chipa paraguaya

Wielka Środa to w Paragwaju dzień pieczenia chipy. Czym jest chipa? Można powiedzieć, że paragwajskim przysmakiem numer jeden! Paragwajczycy są dumni z chipy, chwalą się jej smakiem, w każdej rodzinie robi się ją najlepszą!!, a każda babcia zna najlepszą recepturę!!!.

Na co dzień chipa sprzedawana jest głównie na ulicach. Sprzedawcy noszą ją na głowie na wielkich “tacach” plecionych z wikliny  i zachęcają do kupienia. Jednak specjalną wartość ma chipa pieczona na święta wielkanocne. Jest obowiązkowa w każdym domu, jest głównym smakołykiem, jest czymś bez czego nie można przeżyć świąt. I właśnie środa w Wielkim Tygodniu jest dniem, kiedy wszyscy pieką chipę.

Chipę przygotowuje się z mąki kukurydzianej, sera paragwajskiego, mąki z mandioki. Do tego masło, jajka, sól i anyż.

Chipa zwykle ma kształt małej bułeczki lub dużego obważanka. Może jednak, zwłaszcza przy okazji świąt, przybierać inny kształt.

Tradycyja chipa jest pieczona w takim oto piecu.

Chipa gotowa czyli Wielkanoc już blisko!

 

PS

Dziś zajadając smaczną, świąteczną chipę ułamał mi się ząb 🙁 Może to nie jej wina, może po prostu przyszedł czas na tego zęba.

2 thoughts on “Chipa paraguaya

  1. Tadziu, w tym szczególnym dla Ciebie dniu, Dniu Kapłańskim i z okazji zbliżającego się Święta Zmartwychwstania Pańskiego z serca życzymy Ci wielu łask, Bożej opatrzności, światłości Ducha Świętego, dobrego zdrowia, samych dobrych dni i jeszcze dużo estetycznych doznań i przygód. I niech Ci się przyśni ser jajeczny

    1. Dzięki za życzenia i dobre słowa. A ser jajeczny, to faktycznie, tylko może mi się tutaj przyśnić. Może jeszcze kiedyś będzie mi dane go spróbować na jakąś Wielkanoc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *